Gi slip, der venter noget større

Egoet kan ikke holde ud at selvet er stærkest

Egoet ser sort/hvidt på livet, positivet eller negativt. With us or against us. Yes or no.

Man kan forestille sig at Selvet ikke har en modpol på samme måde. Selvet stiller sig ikke an eller dømmer, det stiller sig til rådighed, og på den måde er kærlighed fra selvet også endeløs. Det kan tilgive og forlanger ikke noget tilbage. Hvis du forventer noget tilbage for din kærlighed, så kan du være sikker på at egoet har en finger med i spillet.

Det er der ikke noget forkert i, men det er ret vildt at finde kærligheden i selvet. Det kan bare virke helt umuligt og så er vi tilbøjelige til at opgive – eller rettere, det er egoet der opgiver. Og det har jo sin helt logiske årsag eftersom det kun forstår positiv og negativ. Når vi finder kærligheden i selvet er det, det vi kaldet et mirakel.

Egoet er så fornægtende overfor selvets kærlighedskilde, at det bedrager din krop om nødvendigt.

Eksempelvis når vi har dårlige vaner. Mange sygdomme og skavanker, eller afhængighed er et udtryk for at vi kan få et bedre forhold til vores dybe selv.

 

Egoet nægter at slippe sit magtfulde greb i vores tanker og de følelser, der skabes i hjernen og lagres i kroppen. Derfor virker kampen mod egoet bedst når vi accepterer situationen og simpelthen giver slip. At accepterer, er ikke det samme som at give op eller være ening. Det er at acceptere, at nu får selvet stolen for en stund, og lader noget der er større end egoet kan komme til.

Vi kan også åbne op for bedre læring når egoet (frygt og forsvar) ikke længere står i vejen.

Du kan lege med det og blive mere bevidst. Det er ikke muligt at snyde eller tvinge dit eget ego, fordi snyd og tvang er egoets eget domæne. Men du kan arbejde med kontrol af ego på forskellig vis: Disciplin og meditation. Du kan også prøve at tage moment ud af egoets tvangsagtige handlinger. Stoicisme og stamina kan man øve sig på. For mig er accept, en bedre vej ind til hjertet.

Men den metode jeg synes er sjovest, er at prøve at betragte egoet når det slår til. Gør dig til vidne til egoets handlinger. Det kan faktisk være ret underholdende og man bliver hurtigt bedre til det når man først har fanget ideen. Det kan ændre dit liv, når du først lærer det. Fordi du tager afstand fra egot og bliver vidne til det i stedet for at de styrer dig.

Og eftersom din identitet er formet af egoet, så er det også netop den form som egoet vil kæmpe for at opretholde.

Egoet tænker, at din identitet skal overleve, som person det nu synes du skal være for at overleve. Uanset om du er  direktør, popstjerne, mor, far, præst eller politi. Egoet insisterer på at fastholde din identitet og fastholder din den med smerte. Egoet søger endda en ærefuld død for at fastholde din (sin) identitet.

I hårde skilsmisser kommer det meget konkret til udtryk, når parterne slås om det de synes der til kommer dem hver især.

Det øjeblik du tør slippe egoet lader du også din angst for at miste, løbe ud i sandet. Du gribe øjeblikket og prøve at opdage pausen mellem tankerne der kommer, tankerne om længsel eller begær. Det er svært hvis man er såret i hjertet, men igen er det egoet der fastholder smerten for at opretholde din (sin) identitet som et værn mod angst.

Næste gang du så får muligheden, så vær opmærksom og grib øjeblikket. Udvid mellemrummet mellem tankerne lidt mere. Efterhånden opdager du, at du får  flere og flere chancer for at møde selvet.

Selvet er der altid, det venter kun på dig.

 

 

“No problem can be solved from the same level of consciousness that created them”.

                                                                                                                                  Albert Einstein

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *